Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η αποστολή του USNS Comfort στη Νέα Υόρκη.

[αναρτήθηκε 1 Απρ 2020 στη σελίδα στο facebook]

Μπαζίνης Θοδωρής


Οι σύγχρονοι θεωρητικοί της Ναυτικής Στρατηγικής όπως ο Ken Booth και ο Geoffrey Till, έχουν αναγνωρίσει τρία είδη αποστολών για το Πολεμικό Ναυτικό: Άμυνα- Ασφάλεια και τις λεγόμενες μεταμοντέρνες αποστολές (post-modern missions).
Στις post-modern αποστολές μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι ανθρωπιστικές και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (Humanitarian and Disaster Relief –HADR). Στο πλαίσιο αυτό οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις διατηρούν είτε εξειδικευμένα πλοία (πχ νοσοκομειακά) είτε πλοία που μπορούν να προσφέρουν τις αντίστοιχες δυνατότητες σε περίπτωση που απαιτηθεί (πχ πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων – LPD).
Φυσικά η χρήση νοσοκομειακών πλοίων χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το Αθηναϊκό διέθετε πλοίο με το όνομα «Θεραπεία», το οποίο ενδεχομένως να είχε παρόμοιο ρόλο.
Οι δυνατότητες αυτές (υγειονομικές) κινητοποιούνται για τρεις λόγους: α) για την αντιμετώπιση καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό β) για τη συνεισφορά σε κράτη με ελλιπή συστήματα υγείας στο πλαίσιο άσκησης Ναυτικής Διπλωματίας (πχ Operation Partnership in Pacific and South America) και τέλος στο πλαίσιο πολεμικών επιχειρήσεων για πχ ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατευτικής αποστολής (expeditionary operation) για χρήση τους από τα στρατεύματα (Operation Desert Storm).
Η χρήση νοσοκομειακών πλοίων από τις ΗΠΑ έχει μεγάλη παράδοση ως μέρος εκστρατευτικών επιχειρήσεων, αλλά και ναυτικής διπλωματίας. Ωστόσο εδώ θα εστιασθούμε (λόγω της περίστασης) στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στη χρήση τους για ανακούφιση πληγέντων πληθυσμών:
1. Το 1918 κατά τη μεγάλη πανδημία (ισπανική γρίπη), τα συνώνυμα με τα σημερινά, USS Comfort (AH-3) και Mercy (AH-4) αναπτύχθηκαν στη Νέα Υόρκη.
2. Το 1933, το USS Relief (AH-1) Long Beach για συνδρομής σε τραυματίες από το σεισμό.
3. Το 1989, το USNS Mercy στο Oakland για συνδρομή σε τραυματίες από το σεισμό.
4. Το 2001 το USNS Comfort, κατά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, το USNS Comfort αναπτύχθηκε στη Νέα Υόρκη για τυχόν συνδρομή σε τραυματίες.
5. Το 2004, το USNS Comfort στη μεγάλη καταστροφή από το τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία.
6. To 2005, το USNS Comfort, στη Νέα Ορλεάνη για τη συνδρομή στους πληγέντες από τον καταστροφικό τυφώνα Katrina.
7. Το 2017, το USNS Comfort, στο Puerto Rico για τη συνδρομή στους πληγέντες από τον καταστροφικό τυφώνα Maria.
Επιγραμματικά οι δυνατότητες που έχουν αυτά τα δύο σκάφη είναι: χωρητικότητα 1000 κλινών, 12 operating rooms, ΜΕΘ, ιατρικά εργαστήρια, τράπεζα αίματος, μηχανήματα ψηφιακής απεικόνισης και ακτινογραφίας, CT scanner, δύο μονάδες παραγωγής οξυγόνου.
Στην παρούσα περίοδο και άλλες χώρες όπως η Γαλλία χρησιμοποίησε το Mistral-class LHD Tonnerre (πληροφορίες και εικόνες για τις νοσοκομειακές δυνατότητες του τύπου αυτών των πλοίων στο άρθρο του έγκριτου Naval Analyses στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/navalanalyses/?__tn__=%2Cd%2CP-&id=ARDAif2FfNi7az4AiVSAETAOvIlkupYqiwB6cJA_Ro4KGAesn8vBIzhXDxwphfJIbvT3eJe1XFQ4E2A8) για εκκένωση ασθενών με COVID-19 από την Κορσική. Ενώ η Ισπανία ανέπτυξε το LPD Galicia στη Melilla (ισπανική περιοχή έναντι του Γιβραλτάρ) για τη συνδρομή σε ασθενείς.
Σήμερα τα ναυτικά που διαθέτουν πλοία αποκλειστικά ως νοσοκομειακά, είναι οι ΗΠΑ (2), η Κίνα (3), η Ρωσία (3), η Ινδία (1), η Βραζιλία (6), η Ινδονησία (1), το Περού (1) και το Βιετνάμ (1). Επίσης τόσο αυτές οι χώρες όσο και μεγάλος αριθμός χωρών διαθέτουν πλοία με πλήρεις ιατρικές δυνατότητες ή πλοία που μπορούν να μετατραπούν σε μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Τα παραπάνω πλοία αφορούν συνήθως αμφίβιες μονάδες (LPD, LPH) ή πλοία λογιστικής υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου