Τρίτη 21 Απριλίου 2020

EU Naval Operation Irini

[αναρτήθηκε 30 Μαρτίου στη σελίδα στο facebook]

Μπαζίνης Θοδωρής

Η ΕΕ αποφάσισε την έναρξη της «Ναυτικής Επιχείρησης Ειρήνη» (Operation Irini), με σκοπό την εφαρμογή του embargo όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η «Επιχείρηση Ειρήνη» θα αντικαταστήσει την «Επιχείρηση Σοφία» (Operation Sophia) της οποίας η εντολή (mandate), λήγει στο τέλος Μαρτίου 2020. Σε αντίθεση με την προηγούμενη επιχείρηση, η οποία είχε ως κύριο σκοπό την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών και την Έρευνα Διάσωση, η συγκεκριμένη έχει καθαρά αστυνομικό χαρακτήρα.
Κατά τη διαδικασία της απόφασης για την έγκριση της έναρξης της επιχείρησης η Αυστρία και η Ουγγαρία εξέφρασαν τον προβληματισμό ότι η περιπολίες των ναυτικών μονάδων θα τις καταστήσουν ελκυστικές στις μεταναστευτικές ροές. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε οι ναυτικές μονάδες να περιπολούν μακράν των μεταναστευτικών ροών, προσανατολισμένες έξωθεν των ανατολικών ακτών της Λιβύης. Παράλληλα δόθηκε η ευελιξία στο ναυτικό διοικητή να ανακατανέμει (redeploy) τις μονάδες του κατάλληλα προκειμένου να αποφεύγουν να βρίσκονται εντός των μεταναστευτικών ροών (out of pull factor zone).
Επίσης, η Ελλάδα προσέφερε λιμάνια της (δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί ποια) ως προορισμό των πλοίων που θα εκτραπούν ή συλληφθούν.
Η «Επιχείρηση Ειρήνη» αποτελεί την τρίτη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, μετά τις επιχειρήσεις EUNAVFOR ATALANTA και EUNAFOR SOPHIA, οι οποίες είχαν σκοπό την καταστολή της πειρατείας και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αντίστοιχα. Συναφώς, ακολουθεί το προηγούμενο της εμπλοκής της ΕΕ με ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσεων.
Ακολουθεί ακόμη την απαίτησης τη EU Maritime Security Strategy να είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο εφόσον εφαρμόζει προηγούμενη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι θα λειτουργεί παράλληλα με τη νατοϊκή επιχείρηση Sea Guardian, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί με τις επιχειρήσεις ATALANTA και Ocean Shield στη Σομαλία.
Διαφαίνεται, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει τη στρατηγική προσέγγιση της εμπλοκής σε ζητήματα ασφάλειας στην περιφέρειά της, τα οποία ενδέχεται να έχουν ακολουθούσες συνέπειες στην ίδια. Ωστόσο, η χρήση στρατιωτικών μέσων, γίνεται με τη λογική του ελάχιστου ρίσκου. Επιπλέον, δεν σηματοδοτεί περαιτέρω ενεργή εμπλοκή στην κρίση στη Λιβύη, αλλά παραμένει σε επίπεδο ζητημάτων δεύτερου βαθμού, τα οποία ναι μεν συνεισφέρουν στη διαχείριση της κρίσης αλλά όχι στην τελική της επίλυση.
Ως προς τη γεωστρατηγική σημασία της επιχείρησης, εκτιμάται ότι θα πλήξει ιδιαίτερα τις δυνάμεις του συνασπισμού του Φαγέζ αλ Σάραζ, οι οποίες προμηθεύονται πολεμικό υλικό διά θαλάσσης από την Τουρκία. Πριν από μερικές ημέρες η γαλλική Φρεγάτα Provence, στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης Sea Guardian είχε εκτρέψει ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε πολεμικό υλικό από την Τουρκία στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου