Το πρόσφατο περιστατικό προσάραξης του δεξαμενόπλοιου M/V Wakashio στον Αγ. Μαυρίκιο, ανέδειξε τη σημασία της περιβαλλοντικής διάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας. Στις 25 Ιουλίου 2020, το εν λόγω πλοίο προσάραξε στις ακτές του Αγ. Μαυρικίου, αποτέλεσμα της προσάραξης ήταν η διαρροή πετρελαίου η οποία προξενεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.
Οι οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες για το μικρό νησιωτικό κράτος, που εξαρτάται από τη θάλασσα. Η συνεπαγόμενη υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος θα επιφέρει συνέπειες στην οικονομική (τουρισμό, αλιεία) και τροφική ασφάλεια.
Η έλλειψη προετοιμασίας αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών από τον Αγ. Μαυρίτιο, αναδεικνύει τη σημασία της σε περιοχές υψηλής ναυτιλιακής κυκλοφορίας και εξάρτησης από την διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη σημασία της ασφάλειας του θαλάσσιου περιβάλλοντος για την οικονομία των κρατών αλλά και την προστασία της θαλάσσιας ζωής, έχει αναπτύξει μέσω της European Maritime Safety Agency (EMSA) ένα σύνολο δυνατοτήτων οι οποίες αναπτύσσονται κυρίως μέσω δύο προγραμμάτων:
α. Satellite Earth Observation Services: το οποίο παρέχει δυνατότητες δορυφορικής παρακολούθησης περιοχών αλλά πλοίων τα οποία προκαλούν περιβαλλοντικές καταστροφές.
β. Clean Sea Net: το οποίο έχει σκοπό τον εντοπισμό και αναγνώριση όσων πλοίων προκαλούν μόλυνση με χρήση δορυφόρων (μέσω Synthetic Aperture Radar).
γ. Copernicus Maritime Surveillance
Χρήση αυτόνομων ιπτάμενων συστημάτων Remotely Piloted Aircraft Systems για τον εντοπισμό μόλυνσης στη θαλάσσια επιφάνεια και εκπομπών καυσαερίων από πλοία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου